Дарунок зі Святої Землі

DSC_1220

Настоятелю храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Слобода–Шаргородська протоієрею Михаїлу Кушніру подаровали копію ікони Божої Матері Вифлиємська або як її ще називають «Усміхнена». Ікону в срібному окладі священику передала у дарунок монахиня Михаїла із Горнинського жіночого монастиря, що в передмісті Єрусалима.

DSC_1228

15 січня в день святкування Стрітення Господнього ікону винесли у центр храму для поклоніння прихожанам.

Віфлеємську ікону Божої Матері пожертвував у базиліку Різдва Христового Російський Імператорський дім. Ризу для неї виготовили із сукні преподобномучениці Єлизавети (великої княгині Єлизавети Федорівни Романової, 1864-1918 рр.). Це образ руського письма. Його особливість у тому, що це єдина із прославлених ікон Божої Матері, на якій Пресвята Діва посміхається, тоді як традиційно в іконографії Богородиця зображується серйозною, скорботної або замилуваною.

DSC_1190На Віфлеємській іконі Пречиста Діва зображена з Дитиною Христом. У лівій руці Божественної Дитини держава – символ царственої влади, правицею Він благословляє всіх, хто молиться перед образом Його Пречистої Матері. Божа Матір указує на Спасителя як на Шлях Життя – у цьому сенсі Вона і є Дороговказом (“Путеводительницею”), Яка веде нас до Христа, від гріха – до спасіння.

Уже в наш час Віфлеємська ікона прославилася багатьма чудотвореннями. Цей образ дуже шанують у Палестині, до того ж не тільки християни, але й мусульманське населення, а також численні прочани з усіх куточків світу.

Традиційно перед цією іконою, яка міститься перед входом у печеру, де від Пречистої Діви народився Христос Спаситель, моляться про дарування дітей та й взагалі про їхній добробут і сімейну злагоду. Загалом за будь-яких життєвих обставин ми звертаємося з молитвами до Пресвятої Богородиці, і ніколи й нікого не залишає наша ревна Заступниця, Відрада й Утішання всього людства.

День святкування Віфлеємської ікони Пресвятої Богородиці – 15(28) серпня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *